Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zhodnocení sezóny 2007

28. 1. 2008

Minulá sezóna by se dala rozdělit zhruba na dvě části, které byly zakončeny velkým - a až nečekaným - úspěchem pro posádku WRC a rozporuplným výkonem VPRC.

WRC: Posádka WRC se poprvé zúčastnila nově vzniklého TRC 2007 ( Trabant Cup ). Vzhledem k chybějící kategorii ve VP, ve které by vozy Trabant měly šanci bodovat, si skupina jezdců Trabantů založila vlastní pohár, do kterého zařadila podniky VP a sami si vedli bodování a vyhlašovali ceny. Posádka Donát-Říha začala sbírat body, někdy s menšími, jindy  s většími úspěchy, což nakonec vedlo k celkovému druhému místu v poháru - o pouhý jeden bod za vítěznou posádkou Charousek - Jirák. Technika je po celou dobu nezradila a bez větších problémů fungovala spolehlivě, i když se ukázalo, že nějaký ten konik by pod duroplastovou kapotou nebyl k zahození, a tak je do příští sezóny co zlepšovat.

VPRC: Do nové sezóny šla posádka po celkem úspěšném konci minulého roku - co do výdrže techniky - s jistými nadějemi, které však rozprášila hned na prvním podniku závada spojky a následný defekt pneumatiky. Na dalším podniku se karta k lepšímu neobrátila, zkrat v eletroinstalaci a následné malé zahoření předčasně ukončilo další  podnik - i v tomto případě posádka cíle nedosáhla. Náladu nezlepšila ani červnová erzetka, kterou jsme odjeli v dešti na naprosto nevhodných suchých pneumatikách s neveselým umístěním na konci startovního pole. Prvním relativním úspěchem bylo dokončení podzimních Hořovic s vypětím všech sil celého doprovodného týmu ( systém "Hnátův stínový servis" - viz článek Rallyesprint Hořovice 8.září 2007 ). Nejsvětlejším okamžikem byl paradoxně podzimní závod v dešti v Kramolíně, kterého se posádka vždy obávala, avšak v tomto případě již na špičkových mokrých pneumatikách v naprosté pohodě dorazila do cíle a udělala svůj nejlepší výsledek sezóny. Nechci předčasně hovořit, že snad v následující sezóně bude vše jinak, zdali technika vydrží a bude-li nám přát i trochu toho závodnického štěstí. Uděláme pro to maximum a nezbývá nám, než věřit.

Co na závěr? Sezónu lze zhodnotit jako úspěšnou. WRC dojelo ve svém šampionátě na předem nečekaném místě a VPRC se během roku markantně zlepšovalo - své udělalo i přepracování expanzní nádoby a tudíž snad i odstranění problémů s chlazením. Podařilo se nám také - poprvé na podzimní erzetce Beroun - představit náš nejnovější vůz Moskvič 412 Avtoeksport, byť jen v rolích předjezdců a v sériové verzi, ale obrovský divácký úspěch nám byl odměnou a závazkem. Doufáme, že v nadcházející sezóně jej uvidíme častěji a že i diváci si přijdou na své.

Všechny události jsou předmětem k zamyšlení a podnětem k analýze. Je co měnit, je co ještě vylepšovat, víme čeho se vyvarovat a víme, kde přidat. Je pouze na nás, jak své zkušenosti a finance proměníme do bodů a pohárů. K tomu nám dopomáhej Rallye!

Obrazek

Balů a Hnáta v.r.